Novosti

Humanitarno pečenje kestena uspjelo!

25.10.2021.

Za udruženje UP-ornik i Zavod 13 prikupili smo čak 1.226 Eura


Udruženje UP-ornik Zavod 13 i kompanija Mikro+Polo prikupili su 1.226 eura na humanitarnom kesten pikniku. UP-ornik će iznos od prodaje kestena i sakupljenog bakra dodijeliti najugroženijima u našem društvu, a Zavod 13 onima koji često ostaju bez podrške zbog svoje usamljenosti. Na manifestaciji smo uradili i humanitarni projekat izrade papirnatih brodića u znak sjećanja na žrtve genocida i svakodnevne žrtve ljudskog neznanja. Zajedno s brodićima koje su donijeli posjetitelji, danas smo povećali broj brodića za gotovo 46.000, a ukupan broj već iznosi pola milijuna.

Udruženje UP-ornik, Zavod 13 i Mikro + Polo svjesni su nedaća koje doživljavaju najugroženiji u našem društvu. Pogotovo sada kada se bliži zima, a istovremeno cijene energenata vrtoglavo rastu. Mnogi stoga neće moći priuštiti grijanje kod kuće u narednim mjesecima ili će biti primorani da biraju između hrane i toplog skloništa. Stoga će organizatori polovinu prihoda donirati onima koji bi inače cijelu zimu smrzavali pored hladnih radijatora. Boris Krabonja: »Veoma sam pozitivno iznenađen velikim brojem posjetilaca i prijatnom atmosferom, a vrijeme nam se nasmijalo i sunce nas je obasjalo. Prikupljeni iznos za ovakvu akciju je izuzetan, a broj brodića je više nego duplo veći nego prošle godine na kraju akcije, iako nas čeka još puno posla do cilja - 6 miliona brodića.".«

Druga polovina prodatih setova kestena pomoći će Zavodu 13, neprofitnoj organizaciji koja podiže svijest o različitostima i nudi pomoć roditeljima djece s posebnim potrebama. Njime će nastaviti da podržavaju ove porodice, koje često ostaju same sa svojim nedaćama, sa brojnim pitanjima bez pravih odgovora. Petra Greiner: »Ovakve akcije su nam opet podrška, podrška i podrška. Šta god da radimo, znamo da imamo podršku u kompaniji Mikro+Polo i udruženju UP-ornik, a to je najviše što može biti – saradnja i odlični odnosi«

Kestenove su pekli volonteri – izviđači XI SNOUB Miloša Zidanšeka.

U kompaniji Mikro + Polo dodaćemo prihode od prodaje virtuelnih kestena u našoj web trgovini Market, koja se održala od 18. do 22. oktobra. Kupci su svojim bodovima lojalnosti priložili 210 Eura, a Mikro + Polo će dodati prilog od 290 Eura, što zajedno znači dodatnih 500 Eura pomoći. Marko Podgornik Verdev, generalni direktor kompanije, istakao je: »U Mikro+Polu smo svjesni naše moralne dužnosti da dobro radimo, stvaramo dodatnu vrijednost za društvo i poboljšavamo kvalitet života ljudi. Nažalost, ne možemo voditi sve bitke odjednom, pa se fokusiramo na pomoć najugroženijima među nama. Najbolje stvari postižemo kada ih zajedno rješavamo. U ovakvim dobrotvornim akcijama redovno sarađujemo sa udruženjima koja imaju izuzetnu misiju - pomoći bližnjemu. Vjerujemo da naši postupci ublažavaju mnoge teškoće, a istovremeno se nadamo da ćemo druge potaknuti na dobrotvorne svrhe.«.


6.000.000 papirnatih brodića za 6.000.000 žrtava = 24 tone papira


Na pikniku od kestena proveli smo vrijeme i praveći papirnate brodiće uz grickanje kestena. Ovo je dio dobrotvornog projekta u znak sjećanja na žrtve genocida i svakdnevne žrtve ljudskog neznanja najugroženijih u našem društvu. Trenutno ima preko 440.000 hiljada brodića, a cilj od 6 miliona želimo da dostignemo do 9. maja 2022. Grupa studenata arhitekture napraviće od brodova umetničku instalaciju koja će biti izložena tri nedelje. Novac prikupljen od prodaje papira (za 6 miliona brodića, biće čak 24 tone) biće upotrebljen za plaćanje najhitnijih računa i kupovinu trgovačkih poklon kartica za sve korisnike udruženja UP-ornik.

Fotografija: Marko Pigac, Mirjana Mladič, Jan Veselič

Želite proizvode naručiti preko interneta?

> posjetite market.mikro-polo.si >

Na web aplikaciji predstavljamo oko 500.000 proizvoda. Naručivanje proizvoda za Vaš laboratorij nikada nije bilo brže i jednostavnije.
Šta više za svaku kupovinu preko interneta garantujemo 3% niže cijene!
Također, sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći i odgovoriti na sva Vaša pitanja. Možete nas kontaktirati na e-mail adresu: podpora@mikro-polo.si.